IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topic
> Kак започна всичко?
felicity
post Jul 15 2009, 07:14 PM
Post #1

Newbie
*

Group: Members
Member No.: 17

Приятели,
моля ви да споделите как започна вашия личен път към осъзнаването на проблемите на неолиберализма.
За себе си мога да кажа, че на няколко пъти ми беше препоръчан филма Zeitgeist, но така и не намирах време да го гледам, не ми харесваха рецензиите. Гледах го една вечер съвсем случайно. Един уважаван от мен човек сподели с мен, че филмът е задължителен. Благодарна съм му за това.
Общо взето в началото бях разочарована, атеист съм от дълги години и не ми казваше нищо ново този филм... Това, което ме впечатли, беше третата част, тази, коятао обяснява монетарната система, създаването на парите и т.н. Не очаквах да чуя такива неща, не ми се вярваше... Същата вечер изгледах и втората част, исках да разбера повече.
След което се впуснах в проверки на получената информация и се учудвах все повече и повече на системата, която до този момент ми се струваше естествена и нормална.
Ето откъде започна всичко... От синьоража...
Последваха лекциите на Чомски и Паоло Барнард и т.н.
Какво беше първото нещо, което ви накара да се замислите? Надявам се, че си го спомняте rolleyes.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Fucapitalism
post Jul 18 2009, 09:53 PM
Post #2

Member
**

Member No.: 6

Въпросът е сложен. Аз лично не знам как се "започва", но бих ти препоръчал да продължаваш да четеш статии, а и книги и най-вече да се обградиш с хора, които също могат да говорят на темата. Може би последното е най-ценно, пък ако щеш и просто защото чувството е приятно. Може да подшушваш нещичко на хора, на които мислиш, че ще им е интересно.
+Quote Post
The Sick Dreamer
post Jul 19 2009, 11:21 PM
Post #3

Member
**

Member No.: 10

Ами за лошите страни на капиталистическата система (съвремието) стана клиширано да се говори... Това е началото на моето усещане, че нещо не е наред. После един интересен психоаналитик философ на име Ерих Фром ми представи слабите страни на съвременната западна/капиталистическа цивилизация с книгата си "Да имаш или да бъдеш", а после малко по малко започнах да се настройвам марксистки от възгледите, изложени в неговите книги. И така, докато един ден не попаднах тук smile.gif
+Quote Post
Rabscuttle
post Jul 20 2009, 10:27 AM
Post #4

Advanced Member

Member No.: 14

На Ерих Фром си струва да прочетеш "Бягство от свободата"
+Quote Post
The Sick Dreamer
post Jul 20 2009, 01:23 PM
Post #5

Member
**

Member No.: 10

Ще, мерси smile.gif Трябва да си я набавя в колекцията smile.gif

Аз пък много силно препоръчвам "Отвъд веригите на илюзиите" на Фром, развива много вдъхновяващ възглед за това само как може да се промени света към съвъшенство - според автора, чрез истината, чрез премахването на всички илюзии.

This post has been edited by The Sick Dreamer: Jul 20 2009, 01:27 PM
+Quote Post
felicity
post Jul 24 2009, 09:00 AM
Post #6

Newbie
*

Благодаря за отговорите. Надявам се на нови отговори по темата.
Защо отворих темата?
Иска ми се повече хора да се заинтересуват от темите, разглеждани в този сайт. Личното ми мнение е, че хората сами извървяват пътя си и всякакъв опит за "даване на акъл" е ненужен. Въпросът е как може да се събуди любопитството на обикновения човек.
Ето защо се надявам да дадете и други мнения за книги или филми (пак по лични впечатления четенето на книги не е за всеки...), които могат да събудят по-масов интерес.
+Quote Post
felicity
post Jul 24 2009, 12:33 PM
Post #7

Newbie
*

Зачетох се в Ерих Фром, много ми допада.
Ето тук: http://bg3.chitanka.info/mylib/index.php?a...ext&textId=8926
Бях чела само Мотивация и личност на Маслоу по тази тема, благодаря за препоръката.
+Quote Post
Peter
post Jul 27 2009, 03:44 PM
Post #8

Advanced Member

Member No.: 3

Интересна тема...

Ами при мен беше доста странно... Заради един глупав сериал влезнах в икономическа гимназия (еми бях хлапе, влияех се от телевизията, какво да правя) и това всъщност беше първия ми досег с пазарната икономика/капитализма, до преди това изобщо не се интересувах от тези неща, не бях кой знае колко наясно със света около мен, все пак бях на 14-15. Изучавайки тази система започнах да си давам сметка, че не всичко е така прекрасно и безоблачно, както се представя на хората и има нещо фундаментално грешно в цялата тази концепция. Огромно влияние ми оказа и музиката, която слушах по онова време (а коя и слушам и сега): разни хардкор/пънк групи със социални и политизирани текстове. Четейки и мислейки над текстовете им, в съчетание с факта, че учех в икономическа гимназия ме накара да разбера порочността на пазарната икономика и да се замисля, че трябва да има и нещо по-добро, че човешката еволюция няма как да приключва с това. От там нататък започнах да чета разни книги, статии, да гледам филми, да мисля.... И ето ме тук, опитвайки се да изуча, дискутирам (надявам се някой ден и доразвия и приложа на практика у нас) алтернативни икономически, социални и т.н. идеи и теории smile.gif

This post has been edited by Peter: Jul 27 2009, 03:46 PM
+Quote Post
felicity
post Sep 2 2009, 03:17 PM
Post #9

Newbie
*

Ерих Фром определено си заслужава четенето, изключително благотворно влияние има. Купих всичко, което намерих в книжарниците.
Специално Бягство от свободата не ме вдъхнови много, личи си, че е една от първите му публикации, ако не се лъжа е от 1941 г. Следващите му книги са много по-завършени като мисъл, Да имаш или да бъдеш е изключително ценна.
Може би една от най-ценните му книги е Революция на надеждата, където дава конкретни идеи за създаването на силно и ефективно движение срещу фалшивите ценности на капитализма.
Препоръчвам я.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

- Lo-Fi Version Time is now: 9th September 2010 - 04:57 PM